De Woudvliegers-Putten

Medicijngebruik en Roofvogels

Februari 2016

EVEN TUSSENDOOR

MEDICIJNGEBRUIK EN ROOFVOGELS,

Omdat we de laatste tijd opvallend veel mails krijgen met vragen over de roofvogels en laten we het zo maar noemen “Het dr. Mariën systeem” schrijven we dit artikel er maar even tussendoor .

Dat we deze vragen juist in deze tijd krijgen is niet zo raar , wat dr. Mariën betreft , het begint te kriebelen omdat het niet lang meer duurt of we beginnen te vliegen en daardoor ook laten we de duiven weer controleren en wat die roofvogels aangaat we gaan de duiven  loslaten om vooral de spieren weer enigszins los te werken en misschien om het luie vet er af te trainen , met alle gavaren van dien .

Om te beginnen de ROOFVOGELS , deze vragen gingen hoofdzakelijk over , wanneer los te laten , hoe te weren of te vangen , wat te doen als ze gewond waren en van welke rover heb je de meeste last .

In de loop der jaren hebben zijn we een beetje expert geworden wat betreft deze roofvogels , met andere woorden we hebben door schade en schande geleerd hoe te handelen bij voortdurend gevaar van deze rovers , daarbij komt nog dat we de laatste 2 jaar toch enigszins anders zijn gaan denken en dan vooral over het loslaten in de maanden Januari en Februari .

Het probleem roofvogels daar zul je mee moeten leren leven , dat wordt vooral in de bosrijke gebieden en toch ook wel landelijk niet minder , daarnaast maakt het geen verschil als er duiven gepakt worden door de rovers , of dat je duiven verspeeld of niet meer kan spelen door spierblessures , in beide gevallen zijn ze voor de sport verloren .

Je moet je concentreren op de duiven die je overhoudt , dat werkt , probeer het maar .

De gevaarlijkste zijn de sperwer en dan vooral het sperwervrouwtje , de havik en de slechtvalk .

Hokken omgeven door bomen hebben meestal last van de sperwer omdat deze zich daarin verstopt en van daaruit aanvalt , de duif op de grond drukt en opeet .

De havik pakt ook in de lucht duiven en kan deze meenemen , het voordeel van de havik is dat als hij of zij misgrijpt de moed eerder opgeeft dan de sperwer , die blijft er achter aan jagen vaak tot zij wat te pakken heeft .

De slechtvalk is een ander verhaal , deze zijn echt levens gevaarlijk en zijn gemakkelijk in staat de duiven in de lucht te grijpen en mee te nemen , vaak kilometers ver , een slechtvalk gaat vliegen totdat hij z’n prooi ziet en te pakken heeft en keert dan terug naar zijn nest een paar kilometer meer daar maalt hij niet om , het vervelende is dat men deze probeert aan te trekken door nestgelegenheid te maken op of in grote gebouwen en kerken dus ook in de steden .

Bij een aanval van de sperwer of havik gaan de duiven hoog vliegen dus boven de aanvaller , ze doen als ze getraind zijn niet in snelheid en uithoudingsvermogen voor hen onder , bij een slechtvalk gaan ze naar de grond of proberen zo snel mogelijk in het hok te komen , dat bewijst hoe gevaarlijk deze zijn .

Het voordeel van een slechtvalk is , als je daarvan kunt spreken , dat er dagen zijn dat je ze niet ziet , uitgezonderd natuurlijk als je vlakbij een broedplaats zit , een slechtvalk vliegt tot hij een prooi ziet of tegenkomt en gaat niet zitten wachten in de buurt van een hok of zoiets .

Naar aanleiding van wat we bovenstaand schreven is het is dus beter de duiven vanaf half Januari los te laten , het best kun je dat doen op broeden omdat ze dan wat aan gewicht verloren hebben door het drijven , vooral niet op drijven loslaten want dan hebben ze alleen oog voor elkaar , het voordeel op broeden is dat ze rustig zijn en niet meteen als een gek de lucht ingaan , het is de kunst ze een paar dagen op of rond het hok te houden , een beetje slecht weer helpt daarbij , bijvoorbeeld regen .

Roofvogels jagen in de morgen bij zonsopgang het liefst met een beetje schemerig weer , datzelfde ook weer in de avond voor zonsondergang , maar dan jagen ze intensiever en zijn dus gevaarlijker voor de duiven .

Het beste kun je dus de duiven loslaten in Januari en Februari , zo rond 11.00 uur en binnen halen voor 14.30 uur , verder in het jaar kunnen de lostijden dan meegaan en vroeger en later worden , mooi of slecht weer overdag maakt niet zoveel uit , al ben ik van mening dat bij mooi weer er minder gepakt worden , dat zal misschien te maken hebben het zien aankomen .

De maanden Maart tot half April en Augustus tot half September zijn het gevaarlijkst , daarbij komt nog dat als de jongen groot zijn het sperwervrouwtje dan weer zelf gaat jagen en deze kan tot grote ergernis van de duivenliefhebbers heel de zomer doorgaan , vooral de jongen hebben daar veel last van en de verliezen aan huis kunnen dan tot gigantische aantallen oplopen , daarbij komt nog dat jongen onder deze stress vatbaarder zijn voor bepaalde ziektes en minder presteren .

Duiven die je hebt kunnen redden maar gewond zijn , zijn vaak ook verloren voor de sport , al zal het alleen maar de stress zijn die zij daaraan overhouden bijvoorbeeld bij het binnenkomen enz. , ook duiven die hebben moeten vliegen voor hun leven zijn naast vleugelblessures vooral bij jonge duiven ook vaak zo in de war dat de sportieve waarde enorm gedaald is .

Toch zijn er een paar middelen die je enigszins beschermen tegen vooral de havik en de sperwer , de ervaring leert dat het “Oehoe geluid” en de “fel knipperende letlampen” het meeste effect hebben , eigenlijk zit het zo dat alles bij elkaar een beetje helpt vooral bij en rond het hok en dat is al heel wat vooral bij de jongen , ook moet je het geluk hebben dat er in de directe omgeving kraaien , vlaamsegaaien en eksters rond vliegen .

Trouwens dat oehoe geluid moet je al aanzetten een week voordat de eersten losgaan , bij het uitlaten 1 uur daarvoor en zolang ze los zijn aanlaten staan , die knipper lampen moet je op de uiteinde van de hokken plaatsen met de lichtstraal naar boven gericht .

De laatste jaren hoor je ook dat het verdrijven van de roofvogels wanneer de duiven trainen en bij thuiskomst van de vluchten met een “laser pen” goed werkt , al met al zul je er zelf wat aan moeten doen wil je er zonder al te grote verliezen vanaf komen .

Vangen is natuurlijk ook een optie , maar daar hoef ik niet verder op in te gaan dat weet iedereen wel  .

En dan het MEDICIJNGEBRUIK , we krijgen hier echt veel vragen en soms aanmerkingen over , dat laatste gaat dan vooral over artikelen waarin ik schreef over verzuren , knoflook enz. en dan zowat dagelijks in het water , ook hierin zijn we de laatste 2 jaar anders over gaan denken met andere woorden we zien er het nut niet meer van in , we verzuren nog maar 1 dag per week alleen tijdens de vluchten met Forte-Vita  en wel de dag nadat we olie over het voer hebben gedaan , we denken dat het de krop schoon houdt , maar misschien heeft dat ook helemaal geen nut en is het alleen maar voor ons gevoel om toch nog wat te geven .

Over het gebruik van antibiotica kunnen we kort zijn , hier volgen we de laatste 2 jaar het systeem van dr. Mariën welke ook iedere 6 weken de duiven controleert , het is een fabel dat Mariën nooit wat geeft , als de duiven wat mankeren geeft hij medicijnen , alleen voorbehoedend of medicijnen voor een boost op de vluchten , ja als je daarom vraagt krijg je die niet .

Het idee hierachter is de weerstand , in gesprekken met dr. Mariën en toch ook met dr. De Weerd kom je er steeds meer achter dat natuurlijke weerstand in sport van groot belang is en dat overmatig medicijn ( antibiotica) gebruik de grootste vijand van die weerstand is , zelf kuren we dus alleen nog maar indien ze wat mankeren , dat was voor de oude duiven afgelopen jaar helemaal geen één keer , dus bijvoorbeeld ook geen geelkuur , we denken namelijk ook dat voorbehoedend gebruik van antibiotica na 1 stap vooruit later vaak 2 stappen achteruit is , nogmaals als ze ziek zijn moet je wat geven , daarom is regelmatige controle erg belangrijk .

Zelf hadden we de meeste moeite met het niet meer inenten tegen paratyfus ook omdat we dat minstens 15 jaar gedaan hadden , maar ja je gaat een bepaald systeem aan dus dit ook .

Als je zoiets zegt of schrijft krijg je steevast te horen “je gaat ons toch niet wijs maken dat je helemaal niets meer geeft” , dat niets geven houdt alleen in wat betreft de medicijnen met antibiotica , bijprodukten ( zonder antibiotica) zoals bv. sedochol enz. is natuurlijk een ander verhaal dat kan nauwelijks kwaad , zo ook producten met extra eiwitten , extra vetten enz. , je moet echter altijd oppassen voor “te” maar dat is nooit goed .

Verder is en wordt hierover al zo veel geschreven dat ik het hierbij maar laat .

Succes ,

Co Verbree

co@combverbree.nl