De Woudvliegers-Putten

Gedachtegang (en)

November 2015

EVEN TUSSENDOOR  ,
Gedachtegang (en) ,

We kregen enkele maanden terug een mail welke éénvoudig gezegd over het vermogen om de weg naar huis te vinden ging en hij bedoelde daarbij onder ander  dat er nu veel minder liefhebbers zijn maar dat er met veel meer duiven gespeeld wordt , dus dat er dan per regio of per plaats ( veel ) meer duiven binnenkomen wat inhoudt dat er veel duiven gewoon in koppel meevliegen en eigenlijk per ongeluk of per toeval ineens boven het hok hangen en thuis zijn , duiven leren aan dat door in een klad te blijven vliegen het gemakkelijk is om hun hok te bereiken en als ze dan zeg maar een paar kopprijzen verdient hebben moet zo een duif direct naar het kweekhok , datzelfde heb je met een eerste in groot verband , in Holland met een eerste NPO. , in België een eerste Nationaal ( één van de vele) of verkopen voor veel geld of meteen eruit kweken ook weer voor het geld , nu is met geld verdienen aan een goede duif niets mis , maar je moet je toch in alle ernst afvragen of een duif met één zo’n kopprijs wel een goede is , vooral als je bovenstaand leest , daarom is het belangrijk streng te selecteren en daarbij ook te letten op het aantal kopprijzen het liefst met verschillende weertypes , dat soort duiven en jongen eruit verspeel je niet zo vlug en daar gaat dit artikel over .

Wij kennen een liefhebber die zeker 50 jaar geleden met duiven begon en zich duiven aanschafte van iedereen wat , zo ging dat in die tijd , het was een pure hobbyist , het maakte hem allemaal eigenlijk niet zoveel uit als hij nu wel of geen prijs had en soms korfde hij niet eens in als er geen tijd was .

Het frappante was dat er in de loop der jaren nooit wat werd bij gehaald , misschien soms een aanvlieger die hij mocht behouden , dus zijn stam bestond uit duiven vanuit de jaren 60 en kijken naar afstand deed hij ook niet , dezelfde duiven gingen mee van 100 km. tot 1000 km. , hetzelfde als vroeger met 1 grote overnacht vlucht op het einde van het seizoen , soms met duiven op 4 of 5 oude pennen en altijd hetzelfde , soms prijs , soms er onderdoor , alleen als er extreem gewerkt moest worden of bij een onregelmatige vlucht waarbij iedereen in het lokaal aan het jammeren was en de lossingcommissie de schuld kreeg en meer dan de helft van de duiven nog niet thuis was bij het afslaan speelde hij meestal los de eerste .

Daar teerde hij dan weer een heel jaar op , hetzelfde zag je bij de jonge duiven , 1 x wegbrengen naar 10 km. vond hij voldoende , meer dan 35 jongen behoefde hij niet te kweken omdat er zo goed als geen jongen verspeeld werden terwijl rondom hem heen het gejammer maar doorging .

Toen werd hij 65 jaar en was klaar met werken , financieel waren er geen zorgen maar éénmaal de gehele dag thuis wist hij eigenlijk geen raad met zijn vrije tijd totdat hij op aanraden van zijn vrouw meer tijd aan zijn duiven ging besteden en niet onbelangrijk er werden kampioenduiven aangeschaft , zijn oude duiven werden weggedaan wegens toekomstig ruimtegebrek ondanks dat het hok groter werd gemaakt met daarbij natuurlijk ook de moderne broedbakken met een mestband .

Om eerlijk te zijn moet ik zeggen of hier schrijven dat het eerste jaar met zijn jongen me niet tegen viel , sterker nog zijn prima uitslagen verbaasde me eigenlijk een beetje en daarbij ook zijn uitspraken in de winter toen ik hem tegen kwam .

We citeren , ik heb op aanraden  (van één van de liefhebbers waar hij de duiven kocht ) iedere week voorbehoedend medicijnen gegeven ook als een soort ontsmetting , daarbij glunderde hij alsof , ja alsof hij net had uitgevonden dat dit het enige was en dat verbaasde me opnieuw want zo kende ik hem niet en ik durfde daardoor eigenlijk niet te zeggen pas op , pas op ! .

Dat er af en toe medicijnen gegeven werden nog daar aan toe , maar iedere week met baytrill als hoofdzaak ging me toch echt te ver , maar ja wat moet je hij had gepresteerd en straalde als hij praatte over zijn uitslagen .

Het jaar daarop belde hij op een gegeven moment in het voorjaar dat er al meer dan 100 jongen afgezet waren , dat was geen punt , ruimte genoeg en zo tussen neus en lippen door vroeg hij als wij nog wat deden als om ze gezond te houden , toen dacht ik wel ze hangen waarschijnlijk tegen één of andere ziekte aan , waarschijnlijk coli , anders vraagt hij zoiets niet , vooral ook omdat bijvoorbeeld een coli uitbraak voor hem vreemd was , daar had hij alleen iets over gehoord van horen zeggen , zijn oude stam mankeerde eigenlijk nooit wat , laat staan dat ze last kregen van een coli uitbraak .

Tijdens het vluchtseizoen volgde ik hem op internet en zijn prestaties waren redelijk , niet zoals op de jonge duiven vluchten vorig jaar maar weer boven verwachting , totdat hij ineens opbelde met de vraag of het mogelijk was nu nog ( half Mei ) om een ronde te kweken welke dan als het nog kon op de navluchten meegegeven werden  en of het van invloed was op het presteren als jaarling  , hij had namelijk nog een goede 30 jongen over van de ruim 100 waarmee hij gestart was en de vluchten moesten nog beginnen .

Om een lang verhaal kort te houden het jonge duiven seizoen was een drama , ik heb nooit gehoord hoeveel hij er uiteindelijk overgehouden had , het jaar daarop was erg onregelmatig en slecht , na 2 jaar ploeteren belde hij opeens weer op in de winter met de mededeling dat hij op aanraden van zijn vrouw , U begrijpt wel waarom , besloten had met de duivensport te stoppen en of ik een goed adres wist die alles voor hem wilde verkopen , ompraten was onmogelijk en op laatst heb ik hem aangeraden de hele boel maar naar de poelier te brengen want opruimers verkoop je niet , ja toch , 2 maanden later werden ze op internet verkocht en ik nooit meer wat van hem gehoord .

Met dit ware verhaal kun je verschillende kanten op namelijk : *  het verschil tussen de duiven van toen en nu m.a.w. het vermogen om thuis te komen ( zie het vorige art. ) , * oppassen met medicijnen zodat de natuurlijke weerstand niet aangetast wordt , * vooral oppassen met jonge duiven die niet gezond zijn ook al lijken ze op het eerste gezicht in orde , * geen opruimers verkopen alsof super kampioenen , ik ken duiven die 3-4 maal op internet verkocht zijn , dat is een ander met de ellende opschepen ,* oppassen met wat je aanschaft en niet alles geloven wat men je probeert aan te praten .

Een andere gedachtegang over het verspelen van zowel oude als jonge duiven komt eigenlijk uit de paardenwereld , iemand zei tegen me >er wordt tegenwoordig teveel “bloed “ in gekweekt< , dat is een term welke in de paardenfokkerij gebruikt wordt , daarmee bedoelde hij vertaald naar de duivenwereld dat we een bepaald soort rasduiven aan het kweken zijn die gemakkelijk een eerste winnen maar die ook als het even tegen zit de moed sneller opgeven en dan wegblijven , die lopen ook gemakkelijker binnen iets waar ik nog nooit aan kan wennen , dat zal wel komen omdat vroeger binnenlopers opgeruimd werden , dat was in die tijd veel gemakkelijker omdat je ergens moest beginnen met selecteren , je had er toch genoeg en zei men , duiven die een keer zijn binnengelopen die doen het bij iedere tegenslag weer , daar kun je niet op vertrouwen , uitzonderingen daargelaten , tegenwoordig zijn er veel liefhebbers die laten iedere duif terug komen die niet uit zichzelf naar huis toe kan komen , zelf doen we het ook , soms om niet onbeleefd te zijn tegenover de opgever soms omdat we de duif graag terug willen hebben , ik moest er aan denken toen we op de laatste vlucht er nog 2 moesten krijgen , juist ja 2 die we terug lieten komen en we lagen er niet wakker van dat we ze kwijt waren , misschien is het wel beter zo .

Succes,

Co Verbree,

co@combverbree.nl